Fototips- Bländare

Foto

När man fotar är det mycket man ska tänka på för att få den bästa bilden. Om du använder en kamera är det roligare om du lär dig använda funktionerna och inte bara använda automatiskt. När man har den på manuellt så får man bestämma flera saker som gör stor skillnad i bilden. Slutartid, iso och bländare är några viktiga saker. Idag tänkte jag visa er hur stor skillnad bländaren gör på kameran. Bländare förtecknas= f i kameran.

Ju lägre bländare du har ju mer ljus släpps in och du får en suddigare bakgrund som du ser på bilderna. När du köper objektiv är det ofta bländaren du får betala för. Mitt ena objektiv har en bländare på f1.2 och det är ett fast objektiv, mitt andra med zoom har en lägsta bländare på f2.8, då kan jag alltså inte få lite suddig bakgrund.


Bild 1: I första bilden har jag bländare f1.2 och här ser ni att bakgrunden är väldigt suddig och bilden är väldigt ljus och fin. När jag har låg bländare kan jag ha lägre iso och högre slutartid vilket är bra då bilden inte blir kornig.

Bild 2: Bild två har jag bländaren på f3,2 så här är bländaren lite högre och ni ser att bakgrunden inte är lika suddig som på första bilden. Den är ändå fortfarande suddig och det blir en bra bild.

Bild 3: På bild tre har jag en bländare på f16 vilket gör att kameran inte släpper in lika mycket ljus och jag måste öka ison vilket gör att bilden blir lite kornig och inte alls suddig runt om kring.

Ibland kan det vara bra att ha lite högre bländare för det passar inte att det runt om kring är suddigt men ibland passar det utmärkt. Själv älskar jag at fota detaljbilder, människor och tex mat med låg bländare. Tycker ni detta var logiskt? (Bilderna här är tagna med Canon 50mm 1.2)

  • Foto

Gillar

Kommentarer